Ranskan avoin tennisturnaus (virallisesti Tournoi de Roland Garros) on yksi neljästä Grand Slam –turnauksesta. Turnaus pelataan Pariisissa. Ranskan avoin tennisturnaus on ainoa massalla pelattava Grand Slam. Miesten kaksinpelin hallitseva mestari on Stan Wawrinka ja naisten Serena Williams.
Eurosportin tennisselostaja Arne Six nostaa turnauksesta esiin eritoten maailmanlistan ykköspelaajan Novak Djokovicin.
– Djokovic hakee Pariisista uransa kruunua. Tennishistorian näkökulmasta katsottuna Tämä turnaus voitettava, jos hän haluaa nousta niiden harvojen joukkoon, joilta löytyvät kaikki neljä Grand Slam-titteliä
Tennis
Discoveryn tennistarjonta vuonna 2021
09/03/2021 AT 13:43
– Tämä on nyt käytännössä kolmas peräkkäinen vuosi, kun Djokovicin voittoa Ranskasta odotetaan. Kaksi vuotta sitten Djokovic hävisi Rafael Nadalille finaalin, joka oli täysin voitettavissa. Silloin Djokovic osittain ”kipsasi”. Viimevuotisessa finaalissa Wawrinka taas niin sanotusti löi Djokovicin ulos kentältä. Niin hyvin sveitsiläinen pelasi.
Djokovic on voittanut kaikki muut Grand Slamit ja on tällä hetkellä kiistaton maailman ykköspelaaja. Ranskan avoimista Djokovicillä on kaksi finaalitappiota alla. Six tietää, että Djokovic tulee tänäkin vuonna laittamaan kaiken peliin.

– Voidaan toki sanoa, että Djokovicille tulee vielä tämänkin jälkeen mahdollisuuksia viedä Pariisin turnaus. Voi toisaalta olla, ettei mahdollisuuksia enää tulekaan. Urheilu on hyvin arvaamatonta.
– Olympiakulta varmasti kiinnostaa myös, mutta kyllä tämän turnauksen voitto on hänen koko loppu-uransa tavoite.
Djokovicin kovimpina haastajana pidetään totta kai ehkäpä kaikkien aikojen parasta massapelaajaa Rafael Nadalia. Sixin mukaan Nadalin nykykunto ja itseluottamus on selvästi edellä vuodentakaista.
– Nadalin kämmen on alkanut taas toimimaan. Välillä pelin sisällä Nadal jää vähän passiivisiin asemiin, mutta isossa kuvassa Nadalia voisi pitää turnauksen kakkossuosikkina, Six kertoo.
Juurikin suosikkien, Nadalin ja Djokovicin, kohtaamista voisi pitää turnauksen mielenkiintoisimpana pointtina. Djokovic on ollut viime vuodet täysin ylivertainen Nadalia vastaan. Six näkee, että Nadalin pelitapa sopii erittäin hyvin Djokovicille.
– Vasenkätisen Nadalin pelikirja on koko hänen uransa perustunut hyvin pitkälti vastustajan rystykulmauksen painostamiseen vahvoilla ja korkeilla kämmenlyönneillä. Erityisesti yhden käden rystyä lyövät pelaajat helisevät massalla Nadalin käsittelyssä. Mutta Djokovicin vahvaa kahden käden rystyä Nadal ei ole pystynyt viime vuosina murtamaan. Djokovic on pystynyt kääntämään Nadalin lyöntejä rystyltä omaksi edukseen. Tämä kuvio on ollut niin karu.
Six korostaa, että Nadalin ohella Andy Murray on turnauksen suurimpia suosikkeja. Murray pelaa toista erinomaista kevättään massalla.
Turnauskaavion merkitys turnauksen etenemiselle tulee olemaan isossa roolissa. Eurosport 1 näyttää suorana kaavioarvonnan perjantaina 20. toukokuuta kello 12.30.
– Jos Rafael Nadal saisi valita, hän kohtaisi Djokovicin mieluiten turnaukseen finaalissa, jos Djokovic on pakko kohdata. Finaalista Nadal voisi saada pienen henkisen edun, jos sellaista voi serbiä vastaan voi saada.
Sixin mukaan massakenttäpelaamisessa tärkeintä on kärsivällisyys. Usein syntyy vaikutelma, että yksi piste ”pitää voittaa kolmesti” ennen kuin pisteen saa. Pallorallit ovat yleensä muita alustoja pidempiä, kun peli on hitaampaa. Yläkierteisten lyöntien merkitys kasvaa, sillä pallot saattavat pompata jopa vastustajan pään korkeudelle.
Harmillinen uutinen turnauksesta liittyy Roger Federeriin. Sveitsiläisellä on ongelmia selän kanssa, ja hän ei pysty turnaukseen osallistumaan. Six kertoo, että Federerille tilanne on täysin poikkeuksellinen.
– Federer ei ole koko upealla urallaan kohdannut näin vaikeaa loukkaantumissumaa. Hän ei ole missanut yhtään Grand Slam –turnausta 2000-luvulla. Federer on todellakin 65:llä peräkkäisellä Grand Slam -esiintymisellään ennätyksen haltija.
Federerin putki päättyy nyt.
Mielenkiintoista onkin nyt seurata toista sveitsiläistä, hallitsevaa turnauksen mestaria Stan Wawrikaa.
– Wawrinka on ollut parhaimmillaan todella hyvä massalla. Wawrinka on ollut Grand Slameissa parempi ja keskittyneempi kuin ATP-kisoissa. Djokovic olisi varmasti tyytyväinen, jos hänen ei tarvitsisi viime vuoden mestaria Ranskassa kohdata.
Yllätyksiä etsivien katsojien kannattaa kiinnittää huomionsa myös nuoreen itävaltalaiseen Dominic Thiemiin, joka on massalla voittanut sekä Federerin että Nadalin. Myös Australian Nick Kyrgiosilla on yllätyspotentiaalia. Thiemistä povataan tulevaisuuden tennismestaria ja Kyrgios on aivan läpimurtonsa partaalla. Molemmilla on eväät tässä turnauksessa vaikka kuinka pitkälle. Myös Kei Nishikori on mielenkiintoinen nimi turnauksen mustaa hevosta ajatellen.
Skandinaaveja turnauksessa ei nähdä. Tilanne on äärettömän poikkeuksellinen, sillä vastaava miesten kaksinpeleissä on tapahtunut viimeksi Ranskassa 1972. Pohjoismaissa olisi tilausta uudelle Jarkko Niemiselle.
Naisten tasaisen turnauksen suosikkina voi pitää Serena Williamsia. Williamsin suurimmat haastajat ovat Agnieszka Radwanska, Angelique Kerber, Victoria Azarenka ja Simona Halep.
-Valtteri Parikka, @ValtteriParikka
Tennis
Ruusuvuori kohtaa Australian avointen avauskierroksella Monfilsin - discovery+ näyttää suorana!
06/02/2021 AT 18:32
Tennis
G’day Mate! Emil Ruusuvuori ja Henri Kontinen valloittamaan Australiaa!
05/02/2021 AT 07:35