Suomi-tenniksen huippulupaus Emil Ruusuvuori, 20, aloittaa ensi yönä Australian avoimen Grand Slam -turnauksen karsinnat Melbournessa. Ensimmäisessä ottelussaan hän kohtaa Argentiinan Facundo Menan – joka kukisti Ruusuvuoren kahteen otteeseen viime vuoden maaliskuussa. Ottelu alkaa noin kello 4.30 aamulla Suomen aikaa riippuen kahdesta edeltävästä samalla kentällä pelattavasta ottelusta. Ottelu pelataan kentällä 1573 Arena.
Vuoden 2019 tennistoimittajana palkittu Eurosportin selostaja Arne Six pitää Menan vahvuutena oivallista yläkierreosaamista, joka voi tuoda ongelmia Ruusuvuoren pelityyliä ajatellen. Siitä huolimatta Six odottaa Ruusuvuoren etenevän jatkoon.
- Emil on tammikuussa 2020 huomattavasti parempi pelaaja kuin Emil 2019. Mena ei taas ole syyskuun jälkeen pelannut hyvin. Hänelle on oikeastaan tullut pelkkiä tappioita viime kauden lopuksi, vaikka hän pelasi massalla, Six sanoo ja toteaa Menan olevan argentiinalaisena juuri massakenttien kasvatti.
Tennis
Discoveryn tennistarjonta vuonna 2021
09/03/2021 AT 13:43
- Menan vire on aikamoinen kysymysmerkki. Kun näin kaavion, niin ajattelin, että Mena on Ruusuvuorella aika hyvä avausvastus.
Ruusuvuoren vire taas on – kuten kaikki tietävät – erinomainen.
Pienen kysymysmerkin avausotteluun antaa Melbournen uusittujen kenttien nopeus, josta ei ole varmaa tietoa. Kentän pinnoite on eri firman valmistama kuin aiemmin. Australian avointen esikisoissa alustoissa on ollut eroja. Six kertoo, että ainakin Sydneyn kenttä on joidenkin pelaajien mukaan ollut äärimmäisen hidas.
Mitä nopeampi kenttä, sen parempi Ruusuvuorelle. Ruusuvuori voitti viime vuonna Davis Cupin ottelussa maailmanlistan silloisen viitosen, Itävallan Dominic Thiemin Espoon Metro Areenalla, jonka pinta on erittäin nopea.
- Lähden siitä, että Melbournen kentät ovat nopeampia kuin Sydneyssä, Six sanoo.
Jotta Ruusuvuosi yltäisi tulevan viikon maanantaina 20.1. alkavaan turnaukseen, hänen on voitettava oma karsintalohkonsa eli otettava kolme perättäistä voittoa. Karsinnoista pääturnaukseen selviää 16 pelaajaa. Ruusuvuori on sijoitettu karsinnan neljänneksi. Hänen lohkonsa toinen sijoitettu pelaaja on sijalle 25 nostettu Kiinan Zhizen Zhang.
Six ei kuitenkaan pidä Zhangia ensimmäistä kertaa Grand Slam -turnauksen karsintaan osallistuvan Ruusuvuoren pahimpana esteenä pääsarjaan selviytymiselle. Lähtökohtaisesti haastavin vastustaja on mahdollisesti karsinnan toisella kierroksella vastaan tuleva konkari, Belgian Steve Darcis. 35-vuotias Darcis on kertonut lopettavansa ammattilaisuransa Australian avoimiin. Voi siis olla, että Darcisin ammattilaisura päättyy Ruusuvuoren armottomassa käsittelyssä – mutta toisaalta Darcisin vyöllä on esimerkiksi 3–0-voitto Rafael Nadalista Wimbledonista vuodelta 2013. Viikonloppuna päättyneen ATP Cupin otteluissa hän kukisti ATP-rankingissa sijalla 53 olevan Cameron Norrien.
- Jos me ajatellaan, että kuka tästä lohkosta on vaarallisin, niin se on hän, Six kertoo.
Mutta eikö niin, että odotusarvo on se, että Ruusuvuori selvittää tiensä pääturnaukseen?
- Kyllä näin voi sanoa. Kun yhdistetään vire ja se fakta, että hän on nelossijoitettu. Se, miten Emil esiintyy ja puhuu – niistä näkee, että hän nauttii tilanteesta, Six kertoo.
Mikäli Ruusuvuori voittaa Menan, hän pelaa seuraavan karsintaottelunsa keskiviikko–torstaiyönä tai torstaiaamuna. Ratkaiseva kolmas ottelu olisi edessä noin vuorokautta myöhemmin.
Suomalaispelaaja on viimeksi esiintynyt Grand Slam -pääturnauksen kaksinpelissä vuoden 2015 US Openissa, joka jäi Jarkko Niemisen viimeiseksi suureksi turnaukseksi. Jos Ruusuvuori selvittää tiensä karsinnoista, hänestä tulee Niemisen, Olli Rahnaston ja Veli Paloheimon ohella neljäs suomalainen miespelaaja, joka on pelannut Grand Slam -turnauksen kaksinpelissä.
Australian avoimissa nähdään joka tapauksessa ainakin yksi suomalainen, sillä nelinpelaaja Henri Kontinen osallistuu turnaukseen saksalaisen parinsa Jan-Lennard Struffin kanssa. Kyseessä on kaksikon ensimmäinen Grand Slam -turnaus parina.
Australian avoimet
Pääturnaus Eurosportin kanavilla 1 ja 2. sekä Eurosport Playerissä 20.1–2.2. TV5 näyttää turnauksen huipennukset viikonloppuna 1.–2.2.
Eurosport Player seuraa myös turnauksen karsintoja niiden päättymiseen eli perjantaihin saakka.
Eurosportin kanavat ja rutkasti muuta urheilua myös Dplay-palvelussa. Eurosportin kanavat ja Eurosport Player kuuluvat Dplay Total -pakettiin.
Tennis
Ruusuvuori kohtaa Australian avointen avauskierroksella Monfilsin - discovery+ näyttää suorana!
06/02/2021 AT 18:32
Tennis
G’day Mate! Emil Ruusuvuori ja Henri Kontinen valloittamaan Australiaa!
05/02/2021 AT 07:35