Eurosport näyttää taas maailman suurimman joka vuosi järjestettävän urheilutapahtuman, Tour de Francen. Legendaarista etappikilpailua kanavallemme selostavat Peter ja Christian Selin.
Tour de Francesta maailman mahtavimman pyöräilykilpailun tekee pitkät perinteet (ajettu ensimmäisen kerran vuonna 1903), suurin medianäkyvyys ja suurin palkintorahapotti (2,3 miljoonaa euroa). Myös keskikesän ajankohta on omiaan keräämään valtavat yleisöt etappeja seuraamaan.
Joukkueita tukeville sponsoreille Ranskan ympäriajo on kaikki kaikessa.
Pyöräily
Jaakko Hänninen mukana pyöräilyn ”brutaalissa” Giro d’Italiassa, toiveissa irtiotto!
01/10/2020 AT 11:20
– Tour de France on osa urheilun yleissivistystä, siksi se kiinnostaa niin paljon, kertoo Peter Selin.
Tänä vuonna kisa alkaa poikkeuksellisesti Mont-Saint Michelin maantie-etapilla (188 km) ja kirimiehet käyvät heti kovan taistelun ensimmäisestä paidasta.
Ranskan ympäriajon tunnusmerkkinä pidetään kokonaiskilpailun johtajan keltaista paitaa Maillot Jaunea, joka on jaettu vuodesta 1919 kilpailun johtajalle. Paitaa kantaa se, joka on käyttänyt vähiten aikaa etappien läpiajoon. Lisäksi etapin kolme ensimmäistä saavat aina hyvityssekunteja pois ajastaan. Keltainen paita jäi viime vuonna britti Chris Froomen harteille.
Tour de Francella kisataan kokonaiskisan sivussa myös muista legendaarista paidoista. Kirimiesten suurimpana mielenkiinnon kohteena kilpailussa on pistekilpailun johtajan paita eli Maillot vert.
Vihreää Maillot vertiä kantaa se ajaja, joka johtaa pistekilpailua. Jokaiselta etapilta viisitoista parasta saa pisteitä niin maalista kuin välikirimaaleista. Mielenkiinto vihreän paidan kohdalla suuntautuu Peter Saganiin – vieko hän paidan taas?
Mäkikirikilpailun johtaja kantaa puolestaan valkopunapilkullista paitaa. Lähes jokaiselle etapille on asetettu mäkikirikilpailun maaleja. Maalit on pisteytetty neljälle tasolle vaativuuden mukaan. Vaativimpana pidetään Hors Catégorien mäkikiriä, josta saa 25 pistettä. Neljännen tason nyppylöistä saa yhden pisteen.
Valkoinen paita on nuorten ajajien keltainen paita. Paidan itselleen saa 1.1. 1991 jälkeen syntyneiden kokonaiskilpailua johtava ajaja. Viimeksi paidan voitti kolumbialainen Nairo Quintana.
Peter Selinin mukaan Tourilla menestyminen vaatii monipuolisuutta.
- Tourin voittoon vaaditaan aika-ajokykyä, vuoristokestävyyttä ja porukassa pysymistä tasaisilla etapeilla. Vaikka vain yksi voi voittaa on kahdeksan joukkuekaverin merkitys erityisen suuri. Olisi myös hyvä pysyä pystyssä koko kisa.
Kilpailun aikana Peter Selin kehottaa katsojia seuraamaan kolmea ennakkosuosikkia: Chris Froome, Alberto Contador ja Nairo Quintana.
-Valtteri Parikka, @ValtteriParikka
Pyöräily
Pyöräilyn Ranskan ympäriajo tänä vuonna kiinnostavampi kuin koskaan? Kisa suorana Eurosportilla!
26/08/2020 AT 10:45
Pyöräily
Huippupyöräily palaa maanteille tauon jälkeen – Dplay ja Eurosport näyttävät Strade Bianchen!
28/07/2020 AT 13:16