Tour de Francesta on kulunut vain kaksi viikkoa ja taas mennään! Dplay ja Eurosport esittävät vuoden toisen pyöräilyn Grand Tourin, Gido d’Italian eli Italian ympäriajon 3.–25.10.
Tämän vuoden Giro on ensimmäinen pyöräilyn iso ympäriajo sitten vuoden 2015 ja Jussi Veikkasen, kun mukana on suomalaisväriä. Matkaan lähtee elokuussa kolmipäiväisessä Tour de l’Ainissa mukavasti sijalle 14 ajanut Jaakko Hänninen – joka sanoo pitäneensä nuorena juuri Veikkasta esikuvanaan.
Eurosportin asiantuntija Kimmo Kananen korostaa, että suomalaiskuljettajan mukanaolo tällä tasolla on merkittävä asia sekä suomalaiselle pyöräilylle että kilpailulle itselleen.
- Se tullaan huomioimaan tosi vahvasti Girolla. Siellä tykätään erimaalaisista pyöräilijöistä, kun pääsevät sanomaan, että mukana on taas yksi uusi maa, Kananen sanoo ja lisää, että myös kameramiehet tykkäävät bongata erimaalaisia ajajia, joten Hänninen saattaa näkyä kuvissa erityisen paljon.
Pyöräily
Pyöräilyn Ranskan ympäriajo tänä vuonna kiinnostavampi kuin koskaan? Kisa suorana Eurosportilla!
26/08/2020 AT 10:45
Hänninen palkittiin elokuun Tour de l’Ainilla yhden kilpailupäivän aggressiivisempana ajajana. Tuona päivänä Hänninen muun muassa johti etappia. Myös muut valmistavat kilpailut ovat menneet varsin mukavasti.
- Ne ovat luoneet itseluottamusta Giroon, Hänninen kertoo.
Selostaja Peter Selinin uskoo, että 23-vuotias Hänninen on joukkueessaan näkyvässä roolissa joillakin etapeilla, sillä Hännisen edustamalla AG2R La Mondialella ei Selinin mukaan ole kilpailukykyistä kapteenia. Niinpä joukkue oletettavasti hakee menestystä yksittäisillä etapeilla.
-Töppyröiden päälle päättyvät etapit ovat Jaakon ominaisuuksille juuri niitä suotuisampia, Selin sanoo.
Selin että Kananen pitävät hyvin mahdollisena, että Hänninen nähdään mukana irtiotoissa joillain etapeilla.
- On aivan varmaa, että hän on punakynällä merkannut tiettyjä etappeja, jotka ovat hyviä hänelle, Kananen lisää.
Hänninen lupaa laittaa Giroon luonnollisesti kaiken peliin.
- En pysty mitään tietenkään lupaamaan, mutta parhaani annan totta kai. Olisi hienoa olla joku päivä irtiotossa ja katsoa, kuinka pitkälle siinä pääsee, Hänninen sanoo.
Selinin mainitsemia töppyröiden päälle päättyviä etappeja Girolla on tänä vuonna poikkeuksellisen monta. Giron reitti on Selinin mukaan tänä vuonna ylipäätään aika brutaali, sillä kiertueella poljetaan jopa kahdeksan yli 200 kilometrin etappia. Näistä kolmella nousumetrejä kertyy yli 5000. Ranskan ympäriajossa oli tänä vuonna vain yksi yli 200 kilometrin etappi.
Poikkeusreitti johtuu siitä, että kisaa ei voida aloittaa suunnitelmien mukaan Unkarin Budapestista, vaan Sisiliasta. Tämän vuoksi aika-ajoja järjestetään poikkeuksellisesti kolme kappaletta. Siitä huolimatta Giron poljettava matka pysyy suunniteltuna, joten pitkiä etappeja järjestetään enemmän kuin yleensä.
Poikkeuksellista on myös Giron myöhäinen ajankohta, jolla voi olla suuri merkitys keliolosuhteisiin. Kananen epäilee, että reittiä joudutaan hieman vaihtamaan, sillä vuoristoetappien korkeimmilla kohdilla on satanut jo lunta.
- Keli vuoristossa vaihtelee nopeasti ja on yllätyksiä täynnä. Toiset kuskit pärjäävät paremmin lämpöisessä ja toiset kylmässä. Nyt lähdetään liikkeelle etelästä, jossa on vielä hyvät kelit. Kun mennään pohjoiseen, niin siellä onkin kylmä ja eri tilanne, Kananen sanoo.
Giro päättyy poikkeuksellisesti 15 kilometrin aika-ajoon, joten jännitys säilyy aivan loppuun saakka. Kiertueen ennakkosuosikeiksi Selin nostaa etenkin Ineosin Gerant Thomasin, jonka pahimmat haastajat ovat Mitchelton-Scottin Simon Yates ja Astanan Jakob Fuglsang, mutta yllätykset ovat toki mahdollisia Giron ja koko pyöräilykauden poikkeuksellisuudesta johtuen.
- Tänä vuonna voittajalta vaaditaan kaikkien pyöräilyn ominaisuuksien hallinta: niin aika-ajo, ajaminen vuorilla ja onnea, että pysyy pystyssä, Selin sanoo.

Giro d’Italia
3.–25.10. Dplay, Eurosport 1&2 ja Eurosport Player
Selostus: Peter Selin. Asiantuntijana 1. viikonlopulla Christer Selin, seuraavilla viikonlopuilla Kimmo Kananen
Giron aikana Eurosportin kanavilla näkyvät muut pyöräilykilpailut:
Liege-Bastogne-Liege, 4.10.
Amstel Gold Race, 10.10.
Gent-Wevelgem, 11.10.
Ronde van Vlaanderen, 18.10.
Espanjan ympäriajo – Vuelta a Espana, 20.10.–8.11.
Paris-Roubaix 25.10.
Pyöräily
Huippupyöräily palaa maanteille tauon jälkeen – Dplay ja Eurosport näyttävät Strade Bianchen!
28/07/2020 AT 13:16
Pyöräily
Suoraa pyöräilyä Eurosportilla ja Dplayssa ensi viikolla – mukana useita huipputalleja!
30/04/2020 AT 09:45